Dumortieriet vermindert je angsten, nervositeit, stress en overgevoeligheid. 

Hij geeft mentaal discipline en helpt je leervermogen vergroten. Hij geeft je innerlijke leiding en inzichten. Bevordert je wilskracht en helpt je om  te focussen. Hij vergroot je concentratie, durf en moed. Zo maakt hij je vrolijk, optimistisch en ontspannen (helpt hierdoor bij het slapen). Hij helpt je ook weer de regie over je eigen leven te nemen en bevordert je eigenliefde. 

Spiritueel maakt dumortieriet het makkelijk om contact te leggen met je gidsen en de engelen. 

Lichamelijk vermindert hij hoofdpijn, krampen, diarree, misselijkheid en braken.  

Daarbij is hij ook behulpzaam om van verslavingen af te komen. Hij stimuleert het immuun stelsel en helpt bij infecties. Verder is hij een vocht afdrijvende steen en kan dus helpen bij opgezette enkels en voeten. Hij heeft ook een helende werking op zenuwbeschadigingen. 

Sterrenbeeld: Leeuw
Chakra: 6e (derde oog) en 7e (kruin)

Note: Reiniging: Edelstenen geven hun energie aan de drager van de steen of ruimte waar ze zich in bevinden. Om hun werking goed te blijven doen dienen ze zich af en toe op te kunnen laden. Om hun werking te vergroten dan wel versterken kun je ze een nacht in het maanlicht leggen (kan gewoon achter het raam). Bij volle maan is dit proces nog intenser.